Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Συνέντευξη Με Τους "Πράσσειν Άλογα"

Πιστεύω πως δεν χρειάζεται να πω πολλά για τους "Πράσσειν Άλογα" καθώς μας συντροφεύουν τα τελευταια 10 χρόνια. Από τα δυνατά ονόματα της ελληνόφωνης σκηνής , με 4 δισκογραφικές δουλειές στην πλάτη και με αμέτρητα live. Όσοι δεν τους έχετε παρακολουθήσει live, αξίζει να το κάνετε. Ευχαριστώ το group και τον Τάσο Οικονομίδη ο οποίος κρατάει επαφή με το κοινό όσο περισσότερο μπορεί.

Σύντομο βιογραφικό των "Πράσσειν Άλογα"
ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη. Κατά τα τέλη του ’96 αποφάσισαν να κάνουν, με δικά τους έξοδα, την παραγωγή του CD. Ετσι λοιπόν ηχογραφήθηκαν 10 τραγούδια με συνοπτικές διαδικασίες, εφόσον την παραγωγή την αναλάμβαναν οι ίδιοι και τα χρήματα ήταν περιορισμένα. Η χημεία όμως ήταν τέτοια που το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό. Το project έφτασε στα αυτιά της Virgin και έτσι τα παιδιά γλίτωσαν τα έξοδα της παραγωγής, αφού τα ανέλαβε η εταιρεία και το ντεμπούτο CD "Βασίσου Πάνω Σου", είναι πια γεγονός, στις αρχές του ’98. Στα τέλη του ’99 ηχογραφείται και κυκλοφορεί το δεύτερο CD τους με τίτλο "Ο Εχθρός Μου". Στο μεταξύ το ενδιαφέρον της Virgin για τις ελληνόφωνες ροκ μπάντες σταματάει κι έτσι οι ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ αλλάζουν εταιρεία και ηχογραφούν το τρίτο τους CD, ωριμότεροι πλέον, με την Plus Rec., με τίτλο "Θέλω Να Σου Μιλήσω". Ετσι καθιερώνονται στην Ελληνική σκηνή και είναι από τις ελάχιστες μπάντες της εναλλακτικής σκηνής που συνεχίζουν. Το 2006 κυκλοφορεί ο τέταρτος δίσκος από την Ano Kato Records με τίτλο "4".

Δισκογραφία : Βασίσου πάνω σου (1998 Virgin)

Ο Εχθρός Μου (1999 Virgin)

Θέλω Να Σου Μιλήσω (2002 Plus Records)

4 (2007 Ano Kato Records)

prassein4


Τα μέλη του συγκροτήματος :
Tάσος Οικονομίδης – Τύμπανα
Ηλίας Πετρογιάννης - Κιθάρα
Άγγελος Γουζέτος - Φωνητικά
Γιώργος Σπύρογλου - Πλήκτρα
Κώστας Ταλταμπάνης - Μπάσο

Επίσημος δικτυακός τόπος του συγκροτήματος : http://www.myspace.com/prasseinaloga



Συνέντευξη με τον Τάσο Οικονομίδη (Πράσσειν Άλογα)

SouthernRock : "Βασίσου Πάνω Σου" είναι ο τίτλος του πρώτου σας δίσκου, ενώ το συγκεκριμένο κομμάτι γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Είχατε ξεχωρίσει κα΄τι στο συγκεκριμένο κομμάτι ή πρόκειται για μία απλή σύμπτωση?

Τάσος Οικονομίδης (Πράσσειν Άλογα) : Όταν ξεκινούσαμε το πρώτο cd δεν είχαμε στο μυαλό μας κάποιο κομμάτι να το προωθήσουμε ξεχωριστά. Τότε ήταν η περίοδος που οι εταιρίες παρείχαν ένα υποτηπώδες promotion στις μπάντες τους κι έτσι αυτό το τραγούδι μπόρεσε κι έγινε video clip και παίχτηκε και σε βασικούς ραδιοφωνικολυς σταθμούς με αποτέλεσμα να φτάσει εύκολα στα αυτιά του κόσμου. Ήταν και πιο εύπεπτο μουσικά κι έτσι αποτυπώθηκε στις μνήμες των ακροατών. Δεν συνέβει βέβι το ίδιο με τα άλλα 3 videos που κάναμε ("Η Φυλακή Της", "Κηροζίνη", "Τώρα Μπορώ") τα οποία παραήταν σκληρά για τα συμβατικά ραδιόφωνα.

SR : Υπήρξαν στιγμές μετά τις πρώτες επιτυχίες που να καταλαβαίνετε πως, να το πω απλά, "άρχισαν να παίρνουν τα μυαλά σας αέρα"?

ΤΟ : Όταν ξεκινούσαμε ήταν φυσικό να έχουμε όνειρα και φιλοδοξίες. Θεωρούσαμε ότι όλα θα ήταν ρόδινα και εμείς ως νέοι Μετάλικα θα περιοδεύαμε ασταμάτητα από την Γαύδο μέχρι τα Δίκια του Έβρου. Πολύ γρήγορα όμως προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα και αντιληφθήκαμε ότι είμαστε εντελώς μόνοι και θα χρειαστούν πολλές θυσίες και το κεφάλι κάτω αν θέλαμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε.

SR : Προς τα τέλη τυ 2000 κυκλοφόρησαν αρκετές δουλειές από συγκροτήματα τα οποία έπειτα από λίγο εξαφανίστηκαν. Εσείς συνεχίζετε μέχρι σήμερα κι ελπίζω να συνεχίσετε για πολύ ακόμα. Για ποιούς λόγους πιστεύετε πως αρκετά group δεν προχώρησαν?

ΤΟ : Ίσως να είχαν περισσότερες φιλοδοξίες και με τις πρώτες δυσκολίες να μην άντεξαν. Ίσω; πάλι να μην μπορούσαν να αντέξουν τις οικονομικές θυσίες που χρειάζονται για να κάνεις κάτι τέτοιο. Θάλω να πω πως αν είσαι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας δεν μπορεί να νομίζεις ότι θα πας να παίξεις σ'ενα μαγαζί στην Κομοτηνή και θα έχει μέσα 1000 άτομα. Θα έχει 50 και θα πληρωθείς μόνο τα έξοδά σου και στην καλύτερη περίπτωση θα πάρεις ένα συμβολικό χαρτζηλίκι. Πάρα πολλές φορές μπαίνεις και μέσα. Και δεν είναι εύκολο για τον καθένα να παρατάει την δουλειά του και να χάνει το μεροκάματο για κάτι τέτοιο. Για μία μπάντα που θέλει να παίζει αυτό που της αρέσει και να είναι ανεξάρτητη αυτός είναι ο μόνος δρόμος.

SR : Το κάθε τραγούδι σίγουρα σημαίνει κάτι για ξεχωριστό για εσάς. Υπάρχει κάποιος από τους 4 δίσκους που να είναι ο αγαπημένος σας?

ΤΟ : Όλες οι δουλειές μας κουβαλάνε πίσω τους μία μικρή ιστορία που την ξέρουμε μόνο εμείς. Εγώ θα πω για τον τέταρτο δίσκο μας ότι είναι η πρώτη φορά που μάνουμε εντελώς μόνοι και ελεύθεροι με μία σχετική εμπειρία πλέον να κάνουμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι. Εμείς κι ένας μηχανικός ήχου. Για μένα προσωπικά ο δεύτερος δίσκος είναι ο αγαπημένος μου γιατί είναι αδικημένος. Αν είχαμε την τεχνογνωσία κι έναν άνθρωπο στην κονσόλα που να μπορούσε να δει τι ζητάμε και να βοηθούσε προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν ένας πολύ καλύτερος δίσκος. Αλλά ως γνωστόν το budget από την εταιρία ήταν περιορισμένο και η παραγωγή ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Γενικά τα πρώτα 2 cd είναι αυθόρμητα χωρίς να ρίξουμε το βάρος στην παραγωγή και αυτό ίσως να είναι και το ωραίο στην υπόθεση.

SR : Μετά τη φιλική όπως έχετε πει αποχώρηση του Θάνου, το συγκρότημα δεν έχασε την ταυτότητά του. Αντιθέτως ήρθε και η τέταρτη δισκογραφική δουλειά. Έφερε κάποια ανανέωση η έλευση του Άγγελου?

ΤΟ : Όταν αλλάζεις την φωνή μιας μπάντας είναι πολύ δύσκολο γιατί είναι το πρώτο πράγμα που φαίνεται και πολύ εύκολα απορ΄λιπτεται. Ωστόσο εμείς δεν θέλαμε να βρούμε έναν άλλο Θανάση. Έναν μιμητή. Θέλαμε κάποιον να του αρέσει αυτό που κάνουμε και να θεωρεί όλη την προηγούμενη δουλειά σαν δικιά του. Αυτός ήταν ο Άγγελος. Ο τρόπος που ερμήνευσετη Κηροζίνη ή τον Πόλεμο ήταν εξαιρετικός. Δεν άλλαξε την φωνητική γραμμή στα κομμάτια. Άλλαξε την χρειά και την ερμηνεία. Έχει μεγάλη σημασία αυτό. Έπειτα στην χρειά του Άγγελου ταιριάζει ένα κούρδισμα "Ρε" πιο βαρύ και πιο αλήτικο. Έτσι δώθηκε η ευκαιρία στον Ηλία να δοκιμάσει το αγαπημένο του κούρδισμα και γενικά όλη η μπάντα να δοκιμάσει διαφορετικά πράγματα χωρίς όπως λες να χάσει την ταυτότητά της.

SR : Ποια από τις συναυλίες που έχετε δώσει σας έχει κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση?

ΤΟ : Ένα live σίγουρα ήταν αυτό της Ξάνθης όπου πήγαμε εκεί περιμένοντας απο΄50 μέχρι 100 άτομα και ξαφνικά μπαίνουμε στην αίθουσα και βρισκόμαστε απέναντι σε 1500 νοματέους. Την δεύτερη φορά που πήγαμε εκεί συναντήσαμε την ίδια κατάσταση με την διαφορά ότι στη μέση της συναυλίας οι μισοί και παραπάνω εξαφανίζονται. Στο τέλος μάθαμε ότι κάτι αλλοδαποί ήθελαν να μπουν χωρίς εισητήριο κι έφαγαν πόρτα. Τότε αυτοί προσβεβλημένοι έβγαλαν καραμπίνες... Ένα άλλο σκηνικό είναι όταν μας κάλεσαν να παίξουμε σ'ενα σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τρομερή εμπειρία. Πήραμε τόση αγάπη που δεν περιγράφεται. Αισθανθήκαμε την ίδια στιγμή τόσο πολύτιμοι γιάυτά τα παιδιά και ταυτόχρονα τόσο λίγοι μέσα μας.

SR : Τέλος, θα ήθελα να μου πείτε 3 γεγονότα τα οποία θεωρείτε σημαντικά στην πορεία του συγκροτήματος.

ΤΟ : ΤΟ πρώτο σημαντικό γεγονός είναι βέβαια όταν μας φώναξε η Virgin για συμβόλαιο. Η χαρά μας ήταν τεράστια και ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Απο κει ξεκίνησαν όλα. Ένα άλλο σημαντικό βήμα για εμάς είναι όταν μετά την αποχώρηση του Θανάση καθίσαμε κάτω εγώ και ο Ηλίας και ενώ υπήρχε η σκέψη να τα παρατήσουμε πήραμε την απόφαση να συνεχίσουμε γιατί αυτό το πράγμα είναι κομμάτι του εαυτού μας και στο κάτω κάτω όταν ξεκινούσαμε πιτσιρικάδες το κάναμε μόνο από αγάπη για την μουσική χωρίς να έχουμε βλέψεις για καριέρες και φούμαρα. Έτσι είπαμε ότι συνεχίζουμε ακόμα κι αν δεν ακούει κανείς. Η ικανοποίηση του να δημιουργείς είναι μεγάλο συναίσθημα. Και τέλος ένα πολύ σημαντικό βήμα για εμάς είναι ότι κατορθώσαμε μέσα από το κοινό ταμείο που μπορέσαμε να κάνουμε από τα live να εξοπλίσουμε το studio μας και τώρα πλέον μποούμε να κάνουμε τις παραγωγές μας στο δικό μας σπίτι και να δουλεύουμε όποτε γουστάρουμε, όπως γουστάρουμε χωρίς χρονικά περιθώρια. Το μόνο που θα χρειάζεται είναι το μεράκι.

Τάσο σε ευχαριστώ ακόμη μια φορά για την συνεχή προθυμία σου....

Τον τελευταίο δίσκο "4" θα τον βρείτε : Αθήνα - Music Corner , Θεσσαλονίκη - Studio 52 και στα Metropolis.



Η συνέντευξη δόθηκε στον Κ. Τσιανάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: