Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Συνέντευξη Με Τους "Μωβάστρο"

Η αλήθεια είναι πως δεν τα πηγαίνω καθόλου καλά με τις ημερομηνίες, οπότε όσο και αν το θέλω δεν μπορώ να θυμηθώ πότε βρέθηκε το demo των «Μωβάστρο» στα χέρια μου (σε μορφή mp3). Πληροφορίες δεν γνώριζα για το συγκρότημα, η γνωστή φωνή όμως του τραγουδιστή από τους «Άλγος» (οι οποίοι πρόλαβαν να μας χαρίσουν ένα καταπληκτικό demo) μου έδωσε να καταλάβω πως πρόκειται για ένα συγκρότημα από την Καβάλα. Τα μηνύματα θετικά, καθώς εκτός από την εξαιρετική δουλειά που έγινε στο demo, αφήνει αισιοδοξία το ότι πρόκειται για προσπάθεια από άτομα που ήδη έχουν καταφέρει να κάνουν κάτι αξιόλογο.

Πράγματι, η πορεία των «Μωβάστρο» είναι συνεχώς ανοδική. Φαίνεται πως έχουν το ταλέντο αλλά και την όρεξη για να δημιουργήσουν και αυτό το εκμεταλλεύονται. Μέσω του myspace επικοινώνησα μαζί με τον Σείριο Σαββαΐδη κι εκείνος δέχτηκε να μοιραστεί τις απόψεις του μαζί μας χωρίς δεύτερη σκέψη... Θέλω λοιπόν να τον ευχαριστήσω για τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε και να του ευχηθώ ακόμη καλύτερη πορεία τόσο με τους "Μωβάστρο" όσο και με το προσωπικό του project. Τους χαιρετισμούς μου στην όμορφη Καβάλα...

Λίγα πράγματα για τους "Μωβάστρο".

ΜΩΒΑΣΤΡΟ

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2003 στην επαρχία της Καβάλας, από τους Σείριο Σαββαΐδη και Στράτο Πατλαμάζογλου. Δουλεύοντας δικό τους υλικό σε στίχους και μουσική του Σείριου Σαββαΐδη, κατέληξαν στην ηχογράφηση δύο demos, και την πραγματοποίηση live εμφανίσεων με την βοήθεια session μουσικών. Τον Απρίλιο του 2005, η μπάντα παίρνει την τελική της τρίο μορφή, συναντώντας τον Κώστα Ζαροδήμο... Μετά τον πειραματισμό των δύο demos, οι Μωβάστρο κατέληξαν στον Εναλλακτικό Rock ήχο τους, ηχογραφώντας έτσι τον πρώτο ανεξάρτητο δίσκο τους ‘Ανακυκλοθυμία' το 2006, υποστηρίζοντας τον με live εμφανίσεις. Το ‘Ανακυκλοθυμία' διατίθεται ακόμη δωρεάν από το official site της μπάντας, www. movastro. com. Το επόμενο βήμα των Μωβάστρο ήταν η συνεργασία με τον ποιητή Αθανάσιο Κούρτη, πλαισιώνοντας μουσικά την απαγγελία των ποιημάτων του. Από τον Οκτώβριο του 2007,κυκλοφορεί η νέα ανεξάρτητη δισκογραφική δουλειά των Μωβάστρο, με τίτλο ‘Pub Corral - μέρος α΄', στον οποίο συμμετέχουν η Παυλίνα Μιχα'ι'λίδη (Ονειροπαγίδα), Γιάννης Καρακώστας (Coin) κ.α.

Δισκογραφία : Ανακυκλοθυμία (2007 ανεξάρτητος δίσκος)

anakyklothimia

Pub Corrral μέρος ‘α (2007 ανεξάρτητος δίσκος)

Τα μέλη του συγκροτήματος :

Σείριος Σαββαΐδης - στίχοι , μουσική , κιθάρα , φωνή

Στράτος Πατλαμάζογλου - τύμπανα

Κώστας Ζαροδήμος - μπάσο

Επίσημοι δικτυακοί τόποι του συγκροτήματος :

http://www. movastro. com

http://www. myspace. com/movastroband

Συνέντευξη με τον Σειριο Σαββαιδη (Μωβαστρο)

SouthernRock : Πλέον με την ευρύτερη χρήση του internet οι αποστάσεις έχουν μικρύνει. Εξακολουθεί να είναι πιο δύσκολο για ένα group από την επαρχία να γίνει γνωστό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη?

Σ.Σ : Συνήθως τα περισσότερα πράγματα στην πραγματικότητα που ζούμε έχουν την καλή και την κακή τους πλευρά χωρίς ωστόσο η θεωρία του "Άσπρο-Μαύρο" να αποτελεί κανόνα. Πράγματι το internet μείωσε τις αποστάσεις. Πλέον ένα group από την επαρχία μπορεί και διεισδύει ευκολότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μεγάλωσε όμως τις αποστάσεις μεταξύ του ερεθίσματος και της κατάκτησης. Τη γοητεία του μόχθου αλλοίωσε η ευκολία και την ευκολία διαδέχτηκε η θαμπάδα. Για μένα το ουσιαστικότερο πλεονέκτημα που δινει το internet στον καλλιτεχνικό χώρο είναι ότι πλέον κάθε καλλιτέχνης μπορεί να προωθεί την δουλειά του ελπίζοντας σε μία αξιοπρεπή πορεία και γενικότερα σε μελλοντική ύπαρξη παραβλέποντας τους μεσάζοντες (δισκογραφικές εταιρίες, managers) μία από τις πιο βαθιές πληγές στην ιστορία της τέχνης. Κι αυτό είναι πολύ θετικό.

SR : Αν κάποιος ψάξει θα βρει πολύ καλά συγκροτήματα, όπως και πολύ καλά τραγούδια. Νομίζεις πως μπορεί να γίνει κάποια έκρηξη στην ελληνική σκηνή?

ΣΣ : Αυτή η χώρα είναι ανίκανη να εκραγεί γενικότερα. Δεν υπήρξε ποτέ έκρηξη στο παρελθόν στο εγχώριο rock και ούτε μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει στο μέλλον. Διαπιστώνω συχνά σε συζητήσεις ότι μεγάλο μέρος του κόσμου που αγαπάει το rock στη χώρα μας (κυρίως το ελληνόφωνο) πιστεύει ότι την περίοδο 1990-1998 υπήρξε πράγματι μια έκρηξη στον εν λόγω χώρο. Η γνώμη μου είναι ότι πράγματι υπήρξε μια έκρηξη φτήνιας πλην ελάχιστων εξεραίσεων. Αν λοιπόν είναι αυτό που περιμένουμε να επαναληφθεί, με συγχωρείτε δεν θα πάρω. Άλλωστε στην Ελλάδα γίνονται καθημερινά τέτοιες εκρήξεις στα μουσικά δρώμενα. Ήμασταν πάντοτε παρατηρητές των μουσικών πραγμάτων που συμβαίνουν στο εξωτερικό και στην συνέχεια αναμασητές και κόπιες. Άλλοτε πολύ κακές κόπιες και άλλοτε πολύ καλές. Ωστόσο το να βαδίζεις στα χνάρια των καλλιτεχνών που σε εκφράζουν προδίδοντας την αγάπη σου δεν είναι διόλου ευτελές. Δεν γεννήθηκαν όλοι οι άνθρωποι για να αλλάξουν τον κόσμο, έτσι και στην τέχνη δεν είναι απαραίτητο να'χουν ολοι το ταλέντο να την πάνε λίγο παρακάτω. Τέχνη σημαίνει ελευθερία κι έχουν όλοι το αναυθαίρετο δικαίωμα να εκφράζονται μέσω αυτής άσχετα με το αν αρέσει η δουλειά τους. Παρά τις αντίξοες συνθήκες στην Ελλάδα όσον αφορά την ύπαρξη και επιβίωση του είδους υπάρχουμε. Υπάρχει ελπίδα...

SR : Στην Αρχή οι Μωβάστρο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Πλέον όμως οι περισσότεροι μιλάνε για κάτι μεγάλο. Την έχετε συνειδητοποιήσει αυτήν την αλλαγή?

ΣΣ : Όταν είσαι 16 χρονών θέλεις να γίνεις rock star. Όσο μεγαλώνεις εύχεσαι να μπορείς να παραμενεις rock. Νομίζω ότι προς το παρόν κερδίζουμε το στοίχημα με τον χρόνο. και πιστεύω ότι από την περίοδο των "πειραματικών" demo και το αποτέλεσμά τους, το -Ανακυκλοθυμία- μέχρι το -Pub Corral μέρος Α-, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα όσον αφορά την εξέλιξη και ωρίμανση της μουσικής μας. Αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα, δεν σβήνει όμως την δίψα μας για κάτι καλύτερο. Πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε λίγο παραπάνω τη μουσική μας και εάν κάποιοι γύρω μας πιστεύουν σε μας και νιώθουν το ίδιο αυτό μας δίνει ένα παραπάνω κίνητρο πέρα από την προσωπική μας ικανοποίηση να συνεχίσουμε.

SR : Μωβάστρο-Αθανάσιος Κούρτης (συνεργασία). Πρωτότυπη ιδέα και όμορφο αποτέλεσμα. Περί τίνος πρόκειται?

ΣΣ : Ο ποιητής Αθανάσιος Κούρτης απαγγέλει έργο του πάνω σε μουσική υπόκρουση των Μωβάστρο. Πρόκειται για μία από αυτές τις λαμπρές ιδέες που σου έρχονται πίνοντας καφέ χαχα. Με το Θανάση είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Εκτιμούμε πολύ τη δουλειά ο ένας του άλλου οπότε δεν ήθελε αλάτι το φαγητό. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μπήκαμε στο studio χωρίς να το δουλέψουμε ιδιαίτερα. Ο πολιτιστικός σύλλογος Ελευθερούπολης είχε την καλοσύνη να καλύψει τα έξοδα των ηχογραφήσεων, ωστόσο ο δίσκος έμεινε στα ράφια μας τελικά μιας και ούτε εμείς αλλά ούτε και ο σύλλογος μπορούσε να καλύψει τα έξοδα της κυκλοφορίας του δίσκου. Με την επάνοδο του επίσημου site μας (σύντομα πιστεύω)θα μπορεί ο καθένας να κατεβάζει το "Μωβάστρο-Αθανάσιος Κούρτης" ελεύθερα.

SR : Ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους προσφέρατε τον δίσκο "Ανακυκλοθυμία" δωρεαν στο site σας?

ΣΣ : Είχαμε τελειώσει το "Ανακυκλοθυμία" στα τέλη του 2005. Στο πίσω μέρος του δίσκου γράφει έκδοση 2007 γιατί τότε το κόψαμε σε cd. Αναζητήσαμε κάποιο label που θα αναλάμβανε την κυκλοφορία του δίσκου καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι απλά χάναμε τον χρόνο μας και πραγματικά είχε περάσει πολύς καιρός. Έτσι σκεφτήκαμε να ανεβάσουμε τον δίσκο δωρεάν στο site μας πιστεύοντας ότι τον χαμένο χρόνο θα τον καλύπταμε δεδομένο ότι ο κόσμος πλέον θέλει να κατεβάζει γρήγορα κι εύκολα την μουσική από το internet και πάνω απ'ολα δωρεάν. Η σκέψη μας απέδωσε καρπούς και κάνοντας παράλληλα διαφήμιση σε διάφορα μουσικά site κερδίσαμε έτσι αρκετό κοινό. Βγάλαμε ωστόσο και 200 κόπιες γι'αυτούς που θέλουν να έχουν την original κόπια του δίσκου.

SR : Από τον Οκτώβριο κυκλοφορεί το "Pub Corral μέρος α". Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει διπλός ο δίσκος. Τι δεν πήγε όπως το περιμένατε?

ΣΣ : Ξεκινήσαμε τις ηχογραφήσεις με την σκέψη να κάνουμε διπλό τον δίσκο όπως είχαμε ανακοινώσει ωστόσο στην πορεία αποδείχτηκε ότι δεν μπορούσαμε να καλύψουμε τα έξοδα ενός τέτοιου εγχειρήματος οπότε αποφασίσαμε να τον χωρίσουμε σε δύο μέρη.

SR : Πότε να περιμένουμε την κυκλοφορία του unplugged και τι να περιμένουμε?

ΣΣ : Σύντομα, πιστεύω τέλη Ιουνιου αρχες Ιουλιου θα διατίθεται. Περιέχει κομμάτια από τα πρώτα μας demo και από τους δίσκους "Ανακυκλοθυμία" και "Pub Corral μέρος α" σε ακουστικές live εκτελέσεις.

SR : Θέλεις να πεις λίγα λόγια για το προσωπικό σου project? Τι περίπου να περιμένουμε?

ΣΣ : Είναι μια δουλειά που σχεδίαζα καιρό να κάνω. Ονομάζεται "Το Τρίστρατο Project". Περιέχει 7 κομμάτια με στοιχεία της γνώριμης εγχώριας παραδοσιακής μας μουσικής που αγαπώ ιδιαίτερα, περασμένα σε overdrive χωρίς καμία διάθεση πρωτοτυπίας. Είμαι εδώ και 2 μήνες στο studio και πιστεύω πως τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο.

SR : Τέλος, θα ήθελα να μου πεις 3 γεγονότα τα οποία θεωρείς σημαντικά στην πορεία του συγκροτήματος.

ΣΣ : Η είσοδος του Κώστα Ζαροδήμου (μπασίστας) στην μπάντα. Ο Κώστας απέδειξε ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης με τον κόπο του και την αγάπη του στη μουσική μας ότι η είσοδός του δεν μπορεί παρά να είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα στην πορεία της μπάντας.

Η συμμετοχή της Παυλίνας Μιχαιλίδη (Ονειροπαγίδα) και του Γιάννη Καρακώστα (Coin) στο "Pub Corral μέρος α". Ήταν μια σπουδαία στιγμή για την μπάντα.

Μωβάστρο - Unplugged. Κάτι που ονειρευόμασταν πριν καν δημιουργηθούμε τώρα απέκτησε σάρκα και οστά. Πολύ σημαντικό γεγονός για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι λίγα τα όνειρα στη ζωή μας που πραγματοποιούνται και θα είμαι πάντα ευγνώμον στον Τάσο Καραπαπάζογλου που αγκάλιασε το όνειρό μας και έκανε το παν για να βγει αληθινό.

Σείριε, θέλω να σε ευχαριστήσω ξανά, ελπίζω να τα ξαναπούμε με τις καινούργιες κυκλοφορίες...


Τα cd των ΜΩΒΑΣΤΡΟ μπορείτε να τα αποκτήσετε μέσω ταχυδρομείου με αντικαταβολή, στέλνοντας mail στο movastro@gmail.comΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Η συνέντευξη δόθηκε στον Κ. Τσιανάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: