Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Συνέντευξη Με Τον "Τάκη Γραμμένο"

Η πρώτη φορά που άκουσα τον Τάκη Γραμμένο ήταν σε συλλογή του Atlantis. έπειτα ακολούθησε μία αναζήτηση πληροφοριών ώσπου βρήκα αρκετά κομμάτια του. Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός πως δεν υπήρχε κάποια προσωπική δισκογραφική δουλειά παρά μόνο συμμετοχές σε συλλογές. Μάλλον έφτασε η ώρα και γι'αυτό. Μέσω του internet είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον Τ.Γραμμένο να μοιραστεί τις απόψεις του μαζί μας και τον ευχαριστώ πολύ γι'αυτό... Καλή συνέχεια εύχομαι μαζί με τον Περιπλανώμενο Θίασο..

Ποιος είναι ο Τάκης Γραμμένος (από το site anexartisi.gr)

Tραγουδοποιός με ιδιαίτερη και χαρακτηριστική φωνή, o Τάκης Γραμμένος γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι πρώτες μουσικές αναζητήσεις τον βρίσκουν στα μέσα της δεκαετίας του '80 να συμμετέχει ως κιθαρίστας σε διάφορα μουσικά σχήματα με ροκ αναφορές. Τα τελευταία χρόνια μετά από πολλούς πειραματισμούς ασχολείται με δικές του δημιουργίες ακροβατώντας σε μυστικούς δρόμους έντονων συναισθημάτων. Συμμετείχε σε τρεις συλλογές της "Atlantis Records". Το '05 στο "Pure Rock" με το τραγούδι "Αν Θυμηθείς", το οποίο την ίδια χρονιά μπήκε και στη συλλεκτική συλλογή "1st Year". Το '06 με το τραγούδι "Θάλασσα" στο "Pure Rock II". Το '07 στη συλλογή " Ήρθαν... Για Να Μείνουν", του δεύτερου τεύχους του περιοδικού "Διαπασών", με τα κομμάτια "Φυλακή" και "Της Αγάπης".

Επίσημος δικτυακός τόπος :

http://www.myspace.com/takisgrammenos

SouthernRock : Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με την ροκ μουσική?

Τάκης Γραμμένος : Η ανάγκη μου για έκφραση συναισθημάτων και προσωπικής ισορροπίας μ' έκανε να ασχοληθώ με την μουσική. Δεν ξέρω αν αυτό που κάνω λέγεται ροκ, ή κάτι άλλο, στην πραγματικότητα δεν μου αρέσουν οι τίτλοι και τους αφήνω για αυτούς που τους αγαπάνε και για τις εταιρίες και τον κόσμο τον media που τις κατασκευάζει, αγαπώ την μουσική και τα τραγούδια που μας λένε αλήθειες. Βαρέθηκα να ακούω την υποκρισία που μας πασάρουν τα τελευταία χρόνια.

SR : Ξεκινώντας την μουσική σου πορεία πριν από περίπου 20 χρόνια, είναι εύκολο να έχεις την ίδια ενέργεια και όρεξη όπως τότε?

ΤΓ : Η φλόγα μπορώ να πω ότι είναι μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια γιατί ασχολούμαι μόνο με δικό μου υλικό, παρέα με τους

συνοδοιπόρους και φίλους στιχουργούς τον Κωνσταντίνο Πάπαρη και την Ειρήνη Ευθυμάκη που έχουμε φτιάξει κοντά στα 35 τραγούδια, που θέλω και ελπίζω να βρουν το δρόμο τους για την δισκογραφία.

SR : Για ποιους λόγους δεν έχουμε δει ακόμη μία προσωπική σου δισκογραφική δουλειά?

ΤΓ : Η αλήθεια είναι ότι μπήκα σε αρκετές συλλογές με άλλους καλλιτέχνες και ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα!

SR : Έχεις ξεχωρίσει κάποια από τις συνεργασίες σου?

ΤΓ : Υπάρχει μια μόνιμη φιλία και στουντιακή συνεργασία με τον εξαιρετικό κιθαρίστα Πάνο Οικονομάκη που είχαμε δουλέψει παρέα τα τραγούδια "Φυλακή" και "τις Αγάπης" σε στίχους Κωνσταντίνου Πάπαρη, που επιλέχτηκαν και μπήκαν στο μουσικό περιοδικό "Διαπασών",ακόμα το τραγούδι "Αν θυμηθείς" σε στίχους Ειρήνης Ευθυμάκη που μπήκε στο "Pure Rock I" και στο "1st year" της Atlantis records,

Άλλη μια πολύ καλή συνεργασία ήταν με δύο νέους δημιουργούς τον Νίκο Παυλή και τον Σπύρο Χατζίκο, στο τραγούδι ¨"Θάλασσα" σε στίχους Κωνσταντίνου Πάπαρη που μπήκε στο "Pure Rock II" της atlantis records και τέλος την μπάντα μου τον "Περιπλανώμενο Θίασο" που ήμαστε μαζί, τους τελευταίους 6 μήνες και προβάρουμε εντατικά, Ο Περιπλανώμενος Θίασος αποτελείται από τους : Φώτη Κατσάνο - ηλεκτρική κιθάρα, Χρύσα Οικονομάκη - πιάνο, συνθ., Δημήτρη Δήμα - ηλεκτρικό άταστο μπάσο, Μιχάλη Κλαστάδα - τύμπανα, κρουστά.

SR : Η συνεργασία σου με τον "Περιπλανώμενο Θίασο" πως προέκυψε?

ΤΓ : Το Σεπτέμβρη που μας πέρασε είχα παίξει ένα live στο Φεστιβάλ του Θεάτρου Βράχων Μελίνας Μερκούρη "Μια Γιορτή για τη Νεολαία". Είχα να εμφανιστώ σε live πολλά χρόνια, το τρακ και ο χώρος αρκετά μεγάλος και ειδικά για μένα που είχα χάσει αρκετά χρόνια από τη ζωή μου μέσα στην αγοραφοβία,η αλήθεια είναι ότι από το δεύτερο ακόρντο και μετά άφησα τις αναστολές μου στην άκρη και κλείδωσα μέσα στην μουσική και πραγματικά το απόλαυσα κι από ότι μου είπαν το απόλαυσε και αρκετός κόσμος. Σε αυτό το live είχαν παίξει μαζί μου ο Πάνος Οικονομάκης στην κιθάρα, ο Θύμιος Μπούτσης στα τύμπανα, ο Γιώργος Χρυσόπουλος στο μπάσο και η Χρύσα Οικονομάκη στα πλήκτρα, που είναι τώρα και στον "Περιπλανώμενο Θίασο". Σκέφτηκα ότι είναι καιρός να βγω από το υπόγειο στούντιο του σπιτιού μου και να φτιάξω μια πιο μόνιμη μπάντα και να αρχίσουμε να κάνουμε live. Η σύνθεση της ομάδας έγινε με τον κλασικό και παραδοσιακό τρόπο τις αγγελίας! ...Έγιναν κάποιες δοκιμές με διάφορα παιδιά στην ηλεκτρική κιθάρα και κάποια στιγμή

εμφανίστηκε ένα νέο παιδί ο Φώτης Κατσάνος με εξαιρετικό ταλέντο, με λίγα λόγια μου «έπεσαν» τα αυτιά μόλις τον άκουσα, ήρθε αρκετά μελετημένος, Γούσταρε και αυτός το υλικό και προσαρμόστηκε αρκετά γρήγορα. Όταν τον πειράζω τον φωνάζω "αγρότη" κι όταν κάποια στιγμή με ρώτησε γιατί τον φωνάζω έτσι, του λέω γιατί "σπέρνεις κανονικά", έπεσε πολύ γέλιο!

Με την Χρύσα Οικονομάκη, που είναι στο πιάνο και στα συνθ., ξεκινήσαμε συνεργασία όταν της είπα ότι θα φτιάξω μόνιμη ομάδα και ανταποκρίθηκε θετικά αμέσως, της άρεσε το υλικό από την αρχή.Όσο για τις ικανότητες της είναι απίστευτα δημιουργική, κάνει μουσική για θέατρο και είναι καθηγήτρια πιάνου και φωνητικής, μάλιστα πριν λίγες μέρες πήρε και το δίπλωμα της στην σύνθεση και πλέον μπορεί να είναι καλλιτεχνική διευθύντρια σε ωδεία. Με τον Δημήτρη Δήμα που είναι στο μπάσο βρεθήκαμε από αγγελία και νομίζω ότι είναι ένας πολύ δυνατός κρίκος στην ομάδα με απίστευτα καλά παιξίματα όσο για τον Μιχάλη Κλαστάδα στα τύμπανα είναι παλιός και καλός φίλος που ξέρει να ταξιδεύει ωραία την ομάδα με τα παιξίματά του.

...Κάπως έτσι σμίξαμε και βάφτισα την ομάδα "Περιπλανώμενος Θίασος".

SR : Ποια είναι τα σχέδιά σου με τον Περιπλανώμενο Θίασο? έχετε θέσει κάποιους στόχους?

ΤΓ : Τα σχέδια μας είναι να παίξουμε αρκετά live και να δέσουμε καλά ως ομάδα. Το χειμώνα παίξαμε στο Ροντέο στην πρώτη μας εμφάνιση και πραγματικά περάσαμε ωραία. Παρότι ήταν ημέρα Τετάρτη, το μαγαζί γέμισε και η αποδοχή του κόσμου μας έδωσε μεγάλη δύναμη,Μετά ήρθε άλλη μια εμπειρία την άνοιξη, που παίξαμε στην έκθεση μουσικής βιομηχανίας Cosmomusica στο ΕΚΕΠ.

...Τώρα το καλοκαίρι γουστάραμε πολύ να έχουμε live, αλλά ως συνήθως είναι όλα κλεισμένα μόνο από τους επωνύμους,αν κοιτάξεις όλα τα συναυλιακά προγράμματα είναι μοιρασμένα στους ίδιους και τους ίδιους, όσο για την καλλιτεχνική αλληλεγγύη... ζητήσαμε σε κάποιους επωνύμους που είναι λίγο πιο αντεργκράουντ και πιο φιλικοί(!) να παίξουμε ως suport χωρίς καμιά οικονομική απαίτηση αλλά....δεν πήραμε καμιά απάντηση, έστω αρνητική!Κανονική γείωση και απ΄ότι κατάλαβα το καλάμι πολύ μακρύ!..........Μακριά από 'μας κι όπου θέλει ας πάει!

SR : Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πεις 3 γεγονότα τα οποία θεωρείς σημαντικά στην μουσική σου πορεία.

ΤΓ : ...Τα συναισθήματα, το ελλιπές οξυγόνο και η ανάγκη για ζωή!

SR : Ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά...

ΤΓ : Κώστα πραγματικά εγώ σ' ευχαριστώ/ο φίλος Τάκης

Η συνέντευξη δόθηκε στον Κ. Τσιανάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: